Rybíz

7. srpna 2012 v 19:40 | Marie |  Jiné
V sobotu jsem byla sesbírat rybíz z posledních keříků. Z většiny rybízu dělám marmeládu, kterou si oblíbili snad úplně všichni, od mých rodičů ,bratrů, babiček i prababiček. Zdá se mi, že jí rok od roku vařím víc a stále to nestačí.
Ze sobotního rybízu už jsem ale marmeládu nevařila. Z kila rybízu jsem udělala "Rybíz ala brusinky" a zbytek jsem si dala zamrazit na zimu. V zimním čase se mi budou červené kuličky rybízu hodit na pečený čaj, který se stal u nás doma velmi oblíbený zvlášť ve vánočním čase. Mrkající


Rybízová marmeláda:

1kg rybízu
0,5 kg cukru

Otrhaný, opraný rybíz dám vařit do hrnce. Když jsou kuličky měkké, tak je propasíruji přes cedník a dám znova vařit, tentokrát s cukrem. Vařím tak dlouho dokud nezíská marmeláda správnou hustotu. Pak marmeládu nalévám do skleniček.









Rybíz ala brusinky:


1kg rybízu
70 dkg cukru
2 hřebíčky
2 lžičky mleté skořice (rovné)
2 lžičky kys. citrónové
4 polévkové lžíce rumu

Rybíz promícháme z cukrem a necháme 24 hodin uležet. Druhý den dáme vařit, přidáme hřebíček se skořicí a kys. citrónovou, vaříme 15 minut. Těsně před ukončením přidáme rum. Takto upravený rybíz dáváme do skleniček, které otočíme dnem vzhůru.








Kromě rybízování jsem i já zkusila letošní hit "Levandulový cukr"MrkajícíSmějící se




 


Komentáře

1 Vlasta Vlasta | Web | 7. srpna 2012 v 19:55 | Reagovat

Maruško, koukám že nezahálíš. Nám letos tu trochu rybízu co zbyla po mrazech sklidili ptáci, ale zato mám plný skleník paprik a rajčat a zavařuju a zavařuju :-D

2 Ema Ema | Web | 7. srpna 2012 v 20:03 | Reagovat

Maruško, také dělám "falešné" brusinky. Ale jen promíchám kuličky rybízu s cukrem a dám do trouby zapéct. Tvůj receptík s kořením a rumem je zajímavý, ukládám ho na vyzkoušení. ;-)  :-)

3 Jarka Jarka | Web | 7. srpna 2012 v 21:22 | Reagovat

Potvrzuji, že rybízová marmeláda i falešné brusinky jsou vynikající a musím tě Maruško obdivovat, co všechno při práci a starosti o rodinu, nestíháš! :-) Levandulový cukr už jsem na několika blozích viděla, musí být krásně voňavý a čaj jím oslazaný, je určitě moc dobrý. ;-)

4 Marie Marie | Web | 8. srpna 2012 v 5:56 | Reagovat

[1]: Vlasti, našim toho letos na zahradě také hodně vymrzlo. Divila jsem se, že to rybíz vydržel. V době kdy mrazy přišly, byly už na keřících pěkné zelené kuličky. Za to z ořechů, švestek a blum letos není nic. Tam mráz nadělal velké škody. :-(

[2]: Emi, tenhle recept jsem zkoušela poprvé. Měla jsem trochu jiný, velmi podobný a rybízové brusinky podle něj byly moc dobré. Tak snad budou tyhle taky chutnat. ;-)  :-D

[3]: Jaruško, právě že moc nestíhám. Jedu na plné obrátky a síly pomlu docházejí. A to by jsme měli ještě vymalovat kuchyň a u Honzíka v pokoji.  Jsem zvědavá jak to dopadne, jestli to dokonce prázdnin stihnem. :-?  ;-)  :-)

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | 8. srpna 2012 v 16:42 | Reagovat

Pilná jako včelka, jinak se nedá. Rybíz bych si dala jen tak do jogurtu :-)

6 Petra Petra | Web | 9. srpna 2012 v 19:48 | Reagovat

Maruško, krásně zpracováváš úrodu...jj, až se tebe zeptá zima, co jsi dělala v létě, budeš připravená:-)

7 Katka Katka | Web | 10. srpna 2012 v 9:29 | Reagovat

Receot na "brusinky" si schovám. Levandulová cukr? Hezky vypadá, byl by to super dárek - spolu s paličkami a pytlíčkem...

8 Hanka Hanka | Web | 14. srpna 2012 v 20:48 | Reagovat

Moc pěkná zátiší, Maru! :-) Jsi dobrá hospodyňka a máš vkus. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama